Door auteur boumanmichel

Slow death by PowerPoint. Ik denk dat we allemaal weleens te maken hebben gehad met een stortvloed van honderd (+) slides binnen zestig minuten. Sterker nog, we hebben ze niet alleen voor onze kiezen gekregen, maar ook weleens zelf gepresenteerd. Maar hoe maken we een presentatie boeiend? Als je deze vijf blokken aanhoudt, maak je een vliegende start.

Blok 1: Het probleem

Omschrijf het probleem waar je over gaat spreken. Dit kan een probleem zijn bij de klant, een probleem in een verticale markt, een cultureel probleem en ga zo maar door. Laten we als voorbeeld het onderwerp Data Security nemen.

Blok 2: De held

Omschrijf wie de held is in jouw verhaal. Vaak is dat het publiek waar je voor spreekt, dat het probleem uit het eerste blok kan oplossen. In dit verhaal kan dat een IT-manager zijn.

Blok 3: Jouw oplossing

Hier introduceer je jouw product of de rol van jouw bedrijf waarmee het probleem (door de held) opgelost kan worden. In ons scenario kan dit de Enterprise Mobility Suite zijn. Hiermee kun je een interne gebruiker op een veilige manier gebruik laten maken van bedrijfsdata op een privéapparaat. Hierdoor wordt de gebruiker niet in de verleiding gebracht om externe tools te gebruiken.

Blok 4: Het bewijs

Laat voorbeelden en referentiecases aan je publiek zien waarmee je bewijst dat de oplossing uit blok drie daadwerkelijk werkt in de praktijk. Heb je een klant met een bekende naam? Vraag of je hen als case mag gebruiken in je presentatie, dat komt sterker over.

Blok 5: Call to action

Sluit je presentatie af met een samenvatting van alle blokken en geef je publiek een duidelijke opdracht. In ons geval zou je ze kunnen laten kijken naar hoe gebruikers nu omgaan met het downloaden van apps en versturen van grote bestanden. Heb je hier geen goed inzicht in of zie je veel ongeauthoriseerde methodes, dan kun je overgaan tot bijvoorbeeld een demo van je oplossing.

Extra tips:

  1. Bedenk twee of drie boodschappen die je wilt overbrengen tijdens je presentatie.
  2. Gebruik simpele slides waar je snel doorheen kan. Bouw slides niet vol met informatie, maar maak liever gebruik van meerdere slides met minder informatie waar je snel doorheen gaat. Blijf niet te lang hangen bij een slide.
  3. Gebruik aantrekkelijke slides. Beelden blijven beter hangen dan woorden. Kijk of je beeldvullende foto’s kunt vinden met daar overheen een one-liner. Een grafiek of infographic werkt goed. Laatst was ik bij een keynote waarbij video (zonder audio) werd gebruikt en daar werd overheen gesproken en dat werkte ook super.
  4. Sluit krachtig af. Neem de tijd om goed na te denken over hoe je wilt afsluiten. Gebruik een slotzin op je slides, die pakt. Maak hem kort alsof je een tweet verstuurt. Als je het goed aanpakt, gaat je publiek dit daadwerkelijk doen.
  5. Oefening baart kunst en voorbereiding is key. Oefen je presentatie een paar keer voor collega’s om te kijken of je verhaal goed overkomt en of je uitkomt met de vastgestelde tijd. Wees niet bang voor feedback, want dat maakt je verhaal alleen maar strakker.
Huisstijl in Office maakt van PowerPoint een professioneel presentatiemedium door verder te gaan in PowerPoint dan wat standaard in PowerPoint geleverd wordt.